Citron-Brännewin
Til en kanna franskt brännewin tages saften af 4 citroner, de gula skalen skäras smått, et lod canel, hwilken brytes uti små bitar, et lod cardemummor, som bara rensas utur sina skal, och et skålpund socker hwilket stötes; citron saften slås först på sockret och sedan på brännewinet med de andra krydderna, då det korkas och bindes öfver med en hinna, och låter det stå på en warm kakelugn eller i solen i 14 dagar, men skqwalpas om som oftast och sedan filtreras.
Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimmer, 1755.
En kanna = 2,6 liter
Franskt brännewin = konjak
Mängden omräknad i proportion till 70 cl konjak:
70 cl konjak
1 stor citron
1 kanelstång
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
Skala det gula av citronen och skär smått. Pressa citronen. Häll citronsaften över ca hälften av sockret och tillsätt sedan konjaken, citronskal och övriga kryddor. Låt stå i tättslutande kärl 1 vecka. Smaka av och tillsätt mera socker efter smak och låt stå ytterligare 1 vecka.
torsdag 21 februari 2008
Citronbrännvin på Cajsa Wargs vis
Etiketter:
Drycker,
Mathistoria
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar