torsdag 21 februari 2008

Citronpaj

En väldigt frisk och god paj med krispig botten och riktigt len citronkräm som går utmärkt att frysa.


Ingredienser:
3.25 3.25 dl vetemjöl
2.5 2.5 dl florsocker
100 100 g smör
1 1 st ägg
Citronkräm:
2 2 st ägg
1.29 1.29 dl socker
2 2 st citroner, skalet
1 1 dl citronsaft
150 150 g rumstempererat smör


Gör så här
Häll ut vetemjölet på bakbordet. Gör en grop i mjölet och lägg i smör, florsocker. Nyp ihop till en smulig massa och tillsätt ägget. Arbeta bara precis in det i degen och låt sen vila i kyl i cirka 30 minuter.

Kavla ut degen, cirka 3 millimeter tjock och tryck ut den i en smörad pajform. Skär bort överbliven deg. Picka degen i formen med en gaffel och frys den i ungefär en timme.

Värm ugnen till 230 grader, sätt in pajformen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 6 minuter.

Blanda ägg, socker, citronsaft och citronskal i en kastrull. Sjud upp till cirka 85 grader. Använd en hushållstermometer.

Sila sedan över krämen till en annan bunke. Plasta den och låt stå tills den når rumstemperatur.

Blanda i det rumstempererade smöret och fyll sen det avsvalnade pajskalet. Ställ pajen kallt och låt den stelna.

Inga kommentarer: