onsdag 20 februari 2008

Förklaring av vanliga drycker i barskåpet

Advocaat
Likör ursprungligen gjord i Holland, bestående av cognac, rå äggula och socker.

Amaretto
Italiensk mandellikör med citrusfrukt och vanilj.

Angostura bitter
Rombaserad, bittert smakande likör med extrakt av många kryddor från Trinidad.

Anisette
Mycket söt anislikör av svensk tillverkning.

Apricot Brandy
Aprikoslikör med mer eller mindre framträdande kärnsmak och sötma.

Apple jack
Calvados i amerikansk upplaga, med något mindre utpräglad smak.

Armagnac
Eau-de-vie från södra Frankrike.

Bacardi
Vit rom av Kuba-typ.

Barley water
Måltidsdryck gjord av korngryn, citron, socker och vatten.

Bénédietine
Fransk örtlikör på cognacsbas. Smaksatt med extrakt av 29 örter och kryddor.

Bitters
Ett slags likörer med bitter smak och ringa sötma. Se Angostura.

Blackberry Brandy
Blandning av eau-de-vie och björnbärssaft eller -juice.

Bourbon
Amerikansk whiskey gjord på korn, råg och minst 51% majs. Lagras på ekfat.

Calvados
Franskt äppelbrännvin från Normandie. Bäst när det lagrats i 10 år.

Campari
Bitter italiensk röd apéritif. Dricks vanligen med sodavatten, dekoreras med
citronskiva.

Capricornia
Australisk likör baserad på exotiska frukter och blandad med en lokal variant på
tequila.

Cassis
Likör av svarta vinbär, även kallad Créme de Cassis.

Champagne
Mousserande vin från champagnedistriktet i Frankrike.

Chartreuse
Grön eller gul likör framställd i kartusianordens kloster La
Grande-Chartreuse i Frankrike. Den gröna typen är
aromatiserad med 130 olika örter och kryddor.

Cherry Brandy
Körsbärslikör med smak av bittermandel.

Chocolate Mint
Holländsk chokladlikör med mintsmak.

Cider
Jäst äppelmust. (Ecusson heter den relativt torra, franska
cider som säljs på Systembolaget.)

Cinzano
Varumärke för ett antal olika vermouthtyper.

Cocoriba
torde vara identisk med Cocolada som är en kokoslikör på
rombas.

Cognac
Skyddad benämning på det vindestillat som framställs i
departementen Charente och Charente Maritime.

Cointreau
Ofärgad orangelikör från Angers i Frankrike.

Collins
Blandning av bassprit, pressad citron och sodavatten.

Créme de Bananes
Likör med banansmak.

Créme de Cacao
Likörer med utpräglad kakaooch vaniljarom. Finns både
brun och vit.

Créme de Menthe
Likör, grön eller vit, med pepparmyntsarom.

Créme de Noyaux
Rosafärgad likör med mandelarom och viss kärnsmak.

Curaçao
Likör gjord i Västindien av skalen av torkade gröna
apelsiner. Är som regel orange färgen, men kan också
vara grön, blå eller gul.

Drambuie
Skotsk likör med mycket gamla anor, gjord på whisky,
ljung, honung och kryddor.

Dubonnet
Populär fransk apéritif med arom av kinin. Röd eller vit.

Eau-de-vie
Fransk benämning på vindestillat, t ex eau-de-vie de
Cognac, eau-de-vie de Languedoc. Motsvarande
engelska term är brandy.

Fernet Branca
Bitter av italienskt ursprung.

Flip
Drink gjord med äggvita.

Fraise
Finns både som ren saft eller som likör, kallad Crème de
Fraise, gjord på jordgubbar.

Framboise
Finns både som ren saft eller som likör, kallad Créme de
Framboise, gjord på hallon.

Frappé
Att servera en cocktail i ett glas fyllt med finkrossad is.

Frosta
Att förse ett glas med en kant av socker eller salt.

Forbidden fruit
Amerikansk likör gjord av äpple, honung, apelsin och
grapefruit.

Galliano
Söt italiensk likör, blev populär som ingrediens i Harvey
Wallbanger.

Genever
Den ursprungliga, tyngre, holländska typen av gin.

Gin
Destillat av säd med utpräglad enbärsarom.

Golden Heart
Curaçao, apelsinskal och "guldflingor".

Gomme
Sockerlag.

Grand Marnier
Fransk likör gjord på apelsiner.

Grenadine
Alkoholfri fruktsaft gjord på granatäpplen.

Irish whiskey
har utpräglad sädeskaraktär utan röksmak.

Kahlua
Kaffelikör från Mexiko.

Kirsch
Körsbärsbrännvin med mer eller mindre framträdande
kärnsmak.

Kümmel
Kummelbrännvin eller kumminlikör.

Lillet
Vinapéritif från Bordeaux-distriktet i Frankrike med smak
av örter och något kinin. Röd eller vit.

Madeira
Starkvin från den portugisiska ön Madeira.

Mandarinette
Mandarinlikör av Curaçaotyp, orangefärgad (på systembolaget
finns Mandarine Brizard från Frankrike och Mandarine
Napoléon - på cognacsbas - från Belgien).

Maraschino
Jugoslavisk körsbärslikör med svag bittermandelsmak.

Marsala
Sött, fylligt starkvin från Italien.

Metaxa
Grekisk eau-de-vie.

Midori
Grön japansk melonlikör.

Nassau Orange
Apelsinlikör gjord av destillerade extrakt från Curaçao,
med citron- och apelsinskal.

Noilly Prat
Kanske den äldsta av alla torra franska vermouthsorter.

O Cha
Grön japansk likör, gjord på te och brandy.

Orgeat
Detsamma som mandelmjölk.

Ouzo
Grekisk apéritif med anissmak. Blandas oftast med kallt
vatten.

Parfait Amour
Violett likör gjord på citrusfrukter och med bittermandelsmak.

Peach Brandy
Vindestillat tillsatt med saft från färska persikor.

Pastis
Fransk apéritif med anisarom.

Pernod
Anisaromatiserad Pastis, smaken lik grön Ouzo.

Persico
Se Créme de Noyaux.

Portvin
Starkvin från norra Portugal. Portvin från exceptionellt goda
år lagras först två år på fat innan de buteljeras och tappas
på butelj för en flasklagring på minst 15 år. Detta årgångsbe-
tecknade portvin kallas "vintage port". Klassiska årgångar
är 1927, 1935, 1942, 1947, 1950,1955 och 1960.
Det finns även vitt portvin men det saknar den body man
möter hos ruby eller tawny port.

Pousse Café
En likör bestående av Anisette, Curaçao och Cacao. Även
en cocktail i vilken olika likörer av olika specifik vikt ligger
skilda lager i glaset.

Punt e Mes
Mörk, bitter italiensk apéritif av vermouthtyp.

Rom
Destillat av melass från krossade sockerrör. Färgen varierar
från vit rom till mörk. Produceras huvudsakligen i Västindien.

Rye whiskey
Kanadensisk whiskey gjord på minst 51% råg och mognad på
ekfat.

Sabra
Israelisk apelsin- och cacaolikör.

Saké
Japanskt risvin som av tradition serveras varmt. (På Systembolaget
står det under "Fruktbrännvin m m" trots att det endast innehåller
16,5 % alkohol.)

Sambuca
Italiensk likör med anisarom. Serveras vanligen med två,
eventuellt brinnande, kaffebönor flytande på ytan.

Sherry
Starkvin från Spanien framställt i ett begränsat område
med staden Jerez de la Frontera som huvudort. Finns som
torr (fino), medium (amontillado) och söt (oloroso).

Slånbärsgin (Sloe gin)
Oftast hemgjord av slånbär, gin och socker som fått stå i tre
månader. (Kan ersättas med svensk slånbärslikör.)

Sours
Cocktails med en bas (som regel cognac, brandy eller whiky),
en smaksättare (fruktbrännvin eller likör) och pressad citron.
Skakas med socker och is. Kan serveras "on the rocks".

Southern Comfort
Amerikansk likör på whiskybas, aromatiserad med persikor.

Strega
Gul italiensk likör av chartreusetyp.

Tequila
Färgiöst mexikanskt brännvin framställt genom destillation
av pulque - saften av agavekaktusen.

Tia Maria
Kaffelikör från Jamaica.

Triple Sec
Citruslikör med apelsinarom från Västindien, påminner om
Cointreau.

Toddy
Blandning av sprit och hett vatten.

Vermouth
Italienskt och franskt starkvin, smaksatt med ett flertal
kryddor och andra växtdelar.

Vin
Den jästa saften av färska pressade druvor.

Vodka
Vanligen ett ofärgat och helt neutralt smakande destillat av
säd.

Whisky - Whiskey
Destillat av korn, malt, socker och jäst.