torsdag 21 februari 2008

A - Gastronomisk ordlista

Aioli
Kall fransk vitlökssås med äggula, olja och citronsaft

Aladåb
Gelérätt av buljong eller spad samt bitar av fisk, kött, fågel, vilt eller grönsaker

Ansa
Putsa, ta bort oanvända delar

Ansjovis
Äkta ansjovis = sillfisk som främst fångas i medelhavet, inlagd i olja och kryddor importeras den till Sverige under namnet sardell. Svensk ansjovis är en inläggning av skarpsill

Anslag
Lätt sockerkaka som stomme till tårtor och bakelser

Antipasto
Italienska för kall förrätt

Aperitif
Aptitretande dryck

Arbus
Vattenmelon

Aromater
Kryddor som anis, basilika, dragon, fänkål, körvel, mejram och timjan

Arrowrot
Stärkelserikt mjöl, till avredning av klara soppor och såser

Aubergine
Äggplanta, sydeuropeisk, päronformad, mörkt lilafärgad grönsak med ljusgrönt kött

Avocado
Päronliknande frukt, äts naturell eller serveras som entré fylld med t ex skaldjurs- eller tomatsallad