Aioli
Kall fransk vitlökssås med äggula, olja och citronsaft
Aladåb
Gelérätt av buljong eller spad samt bitar av fisk, kött, fågel, vilt eller grönsaker
Ansa
Putsa, ta bort oanvända delar
Ansjovis
Äkta ansjovis = sillfisk som främst fångas i medelhavet, inlagd i olja och kryddor importeras den till Sverige under namnet sardell. Svensk ansjovis är en inläggning av skarpsill
Anslag
Lätt sockerkaka som stomme till tårtor och bakelser
Antipasto
Italienska för kall förrätt
Aperitif
Aptitretande dryck
Arbus
Vattenmelon
Aromater
Kryddor som anis, basilika, dragon, fänkål, körvel, mejram och timjan
Arrowrot
Stärkelserikt mjöl, till avredning av klara soppor och såser
Aubergine
Äggplanta, sydeuropeisk, päronformad, mörkt lilafärgad grönsak med ljusgrönt kött
Avocado
Päronliknande frukt, äts naturell eller serveras som entré fylld med t ex skaldjurs- eller tomatsallad